Állatok,  Fotók

Csípős kísértetek

Chrysaora quinquecirrha

97% víz, két rétegnyi sejt és bennük rengeteg kicsapásra váró mérges csalánsejt, szárazra kerülve pedig összeesett kocsonyaként csúnyul. Nem túl biztató így összeszedve… és mégis, valami bennük valami éteri gyönyörűség, ahogy csendes szellemként úsznak tova. Mindig megkap a látványuk, akár a tengerben, akár egy csak egy akváriumban látom őket, amelyen átszűrődő kékes fény még jobban kiemeli a szépségüket. Nem véletlen a névegyezés a mitológiai Medúzával, a gyönyörű Gorgó-lánnyal, akit mély bölcsességében és kegyességében Pallasz Athéné méltóztatott kővé dermesztő szörnyeteggé változtatni. Mondjuk egy igazi medúzát nehéz lenne lefejezni. Mert nincsen feje. De ne is essék több szó a buta politeista szappanoperákról, inkább gyönyörködjük a természet szépségében…

Nem találtam sajnos magyar nevet a fajhoz, az angol neve Atlantic sea nettle, vagyis atlanti tengeri csalán. Aki tudja, írja meg!

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték / 5. Értékelések száma:

Eddig nem érkezett rá szavazat! Legyél Te az első!

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..