Állatok,  Fotók

A pápa rinocérosza

3
(1)

Indiai vagy páncélos orrszarvú (Rhinoceros unicornis)

Talán sokan ismerik Dürer híres metszetét a páncélos orrszarvúról, amely éppen csak annyi pontatlansággal készült, amely még belefér egy hallomás alapján történő alkotásnál. Beszámoló azért volt bőven, ami segítette a művészt, mert nagy sztár volt a metszett modellje. A portugálok hajóztak be Goából 1515-ben, 120 nap alatt az általuk frissen felfedezett útvonalon, Afrika déli csúcsát megkerülve, miután ajándékként megkapták egy amúgy balul elsült diplomáciai akció eredményeként. A mitikus elképzelésekhez képest kissé testes unikornis nagy feltűnést keltett Manuel király udvarában, akinek természettudományos érdeklődése kimerült abban, hogy összeeresztette párviadalra állatkertjének új lakóját egy elefánttal. A csata elmaradt, mert az ormányos szégyenszemre elmenekült. Aztán tragikus véget ért a történet, mert a király nem tartotta be az ősi szabályt, hogy ajándék orrszarvút rossz ómen továbbajándékozni. Így Leó pápa már nem kapta meg a neki felajánlott vastagbőrűt, amely valahol félúton odaveszett a Földközi-tengerben.

Klasszikus póz

Így ért véget a történet, talán a héttengerek ördöge maga lépett közbe, hogy ne kapjon végül pápai áldást a jóravaló bestia. Azóta sok minden történt, az indiai orrszarvú majdnem kipusztult, mint faj, aztán valahogy mégiscsak sikerült megmenteni, szemben kevésbé szerencsés, a biztos kihalók hosszú sorában álló ázsiai társaival, a jávai és szumátrai orrszarvúval. Őket állatkertben sem láthatjuk, míg a páncélosokat még igen. Így nekem nem kellett rajzolnom…

A páncélos feneke

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték 3 / 5. Értékelések száma: 1

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..