Kritikák,  Zenék, klipek

East1: Mindenki mindenkivel

A Youtube üzleti filozófiája méltán pályázhatna a legvérgecibb stratégia címére. Ingyenes, persze, csak viseld el cserébe, hogy a legidegesítőbb, faszkorbácsot érdemlő anyagokat keveri a válogatásodba az infantilis hangon ájvékoló békától a magunkra nem hagyó népvezérig. Elkezdesz egy ambient black metál csatornát, de mielőtt átlényegülhetnénk egy erdőmezőt járó, bárdlengető manóvá, megjelenik egy-egy ilyen szörnyűség, amely kínhalállal súlyosbítva végzi ki a hangulatod. Az agresszív reklámozásának hála, ezt kellett átélnem pár hónapon keresztül ezzel a szarral, amelyről ez a szösszenet szól.

Mert erre a produkcióra igazából nincs elfogadható magyarázat. Az europop hangzás legalja vegyítve a magyar mulatós hagyományokkal. Elkövetve egy elvileg képzett zenész által , bár Janicsák Istvánról csak a Honky tonk woman asszonykórusos átköltése jut eszembe, amely a rendszerváltás első éveinek egyik legkínosabb momentumának számított, éles versenyben a taxisblokáddal és az olajszőkítéssel. Mert a rendkívül szellemesre sikeredett East1 név mögött ő állt. Persze, felfoghatnánk paródiának is, legalább is a humorosnak szánt promó erre utal, amelyet keresztülnyomtak a hazai sajtón:

Két ismert hazai zenei producer kiült a kertbe, hogy kitaláljanak valami újat. “Nyár van” – szólalt meg az egyik. “Mit lehet ilyenkor kitalálni?” “Állj, igazad van, nyár van” – mondta a másik. “Ennyi, mindenki a vízpartra.” Ezzel meg is született ennek a nyári slágernek az ötlete. A többit sem bízták a véletlenre: kreáltak egy új, trendi gitárhangot, és a tempót a strandokon legjobban élvezhető lüktetésre állították. Kresz Szandra a női vokál. A férfi énekes pedig kérte, hogy a nevét tartsák titokban. A producereket ez annyira felbosszantotta, hogy a készülő album címét is az énekes nevéből kreálták, de olyan módon, hogy az megtámadhatatlan legyen. Így jött létre az EAST1 nevű produkció “Mindenki mindenkivel” című vidám nyári slágere. A dalhoz készült videóklip szereplői tinédzserek, akik igazi nyári bulit hoztak össze a forgatásra, melynek egy része a Balaton déli partján készült. Nem mellékesen a klip nyomokban Fitnesz Európa Bajnokot is tartalmaz. Kell ennél több? Ismerd meg az EAST1 “Mindenki mindenkivel” című újdonságát!

Ne tévesszen meg azonban ez senkit, ez a szutyok nem humoros, csak egy agyonhasznált kliségyűjtemény, amelyben benne van minden ótvar, amit az UFO és hasonló kreálmányok ontottak a turáni átoktól amúgy is sújtott nemzetünkre. Kezdve azzal a magyar betegséggel, hogy egy zsúfolt kerti medencében ugrándozva éneklünk a tengerről, ahonnan max a Balatonig jutunk el. A szöveg negatív magasröptűségének bizonyítására elég ez a pár sor:
„Állj, nyár van,
van nyár,
gyere ne hezitálj!”

Többet nem idézek, de nem is szükséges. A fő téma végeredményben az, hogy nyáron mindenki mindenkivel… és itt jön a hatásszünet, majd a legfőbb csúcspontnak szánt poén kivágása: …táncol. Huhh, már azt hittem, baszik, mint a nyulak, de nem, ennyire azért nem bátor István, mert ugye itt rébuszokban beszélünk a semmiről. Majd a zajos koncerten hozzárefrénezik a fiatalok, gondolhatta a neves zeneszerző.

Szóval, ilyenek a fiatalok. Legalábbis a korosodó művészúr szerint. Szerencsére nem, amit az is bizonyít, hogy az agresszív promózás ellenére sem ment át slágerbe, végül nem erre jött meg a bagzás ideje a felnőtt kor küszöbét átlépve. Sőt, a Youtube-ról is eltűnt egy időre, csak nemrég került fel újból, a klip megalkotásában résztvevő mellékszereplők feltételezhetően nagy szomorúságára. Érdekes módon immár az East1 művésznév nélkül…

Értékelésem: 1

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték / 5. Értékelések száma:

Eddig nem érkezett rá szavazat! Legyél Te az első!

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..