Fotók,  Városok világa

Vízparti ember (Homo sapiens) kolóniák

5
(1)

Egy, a főemlősök körében nem általános viselkedés figyelhető meg az ember esetében, amelynek egyedei nyáron, mikor a hőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik, nagy tömegben jelennek meg a vízpartokon és a sekélyebb vízrészeken, lehetőség szerint a tűző napon, mikor minden intelligensebb létforma árnyékba húzódik. A tömeges viselkedésük pontos oka nem ismert.

Azt a kutatások kizárták, hogy táplálékot keresnének a vízben, illetve vándorlási szándékot sem találtak, amely a vizeken való átkelésre késztetné őket. A következő hipotézisek születtek a viselkedés magyarázatául:

– Az ember a dominanciát leginkább a has és fenék méretével fejezi ki, így az amúgy magukra majdnem teljes testfelületet elfedő, idegen tárgyakat öltő egyedek ilyen közösségi összejöveteleken mutatják be domináns mivoltukat, büszkén mutatva az év során megnagyobbodott testrészeiket.

– A magas hőmérséklet kényszeríti az embereket a hűvös vízbe, bár ennek ellentmond, hogy ekkor a nagy többségük kerüli az árnyékot, sőt, hasonlóan a változó testhőmérsékleti állatokhoz, egyenesen kiteszik magukat a napsugárzásnak és élénk piros színűvé változnak, amelynek talán később a párzási viselkedésükben lesz szerepe.

– Bizonyos feromonok miatt gyűlhetnek össze ilyen nagy sűrűségben. Ezt a hipotézist támasztja alá, hogy sokszor megnövekedik az emberi vizelet koncentrációja ezeken a partszakaszokon, amely hordozhatja ezeket a vonzó illatú feromonokat.

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték 5 / 5. Értékelések száma: 1

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..