Állatok,  Fotók

Szörnnyel szemben

5
(1)

Gila vagy viperagyík (Heloderma suspectum)

Nevenincs westernfilm, fehérkalapos főhős lovagol a kaktuszokkal dúsított műtáj alatt, majd hirtelen felágaskodik a négylábú, levetve a hátáról a kétlábút, majd a kamera ráközelít a rémségre, amely száját széttárva sziszeg úgy, mintha valami pokolmélységű lyukból kipattant ördögfattya lenne. Túltéve magamon azon a kérdésen, hogy lehet nyitott szájjal sziszegni, az állatok iránt elszánt érdeklődést mutató gyermekkori énemet inkább a kíváncsiság hajtotta, mint az aggodalom a veszélybe került hősember iránt, vajon mi lehet ez a fene állat, amely még egy jófiú kovbojt is képes földre teremteni? Ez nem volt más, mint a halálosan mérges viperagyík, vagy később megtudtam az egzotikusabb nevét: a gila.

A kígyók mérgesek, csak a siklók nem, a gyíkok aztán végképpen nem, mert azoknak van lábuk – nagyjából ennyiből áll egy átlag választópolgár ismerete a csúszómászókról, aggodalmat ébresztve aziránt, hogy vajon milyen háttérismeretek irányíthatják ikszet hagyó kezüket ama döntésük során, amely elvileg a jövőmet is meghatározza. De ahogy a sikló is kígyó, sőt, halálos is, úgy van mérges harapású gyík is, kettő bizonyosan: két viperagyíkfaj. Lehet, hogy a komodói varánusznak is van mérge, bár a végeredmény szempontjából mindegy, hogy vérmérgezés vagy méreg dönt le a lábunkról, miután megcsócsál egy ilyen sárkánygyík. A gilának kifejezetten rossz a híre a helyiek körében, olyannyira, hogy a távolban ölés képességével is felruházzák – ez persze hülyeség. A harapása a beszámolók szerint valóban fájdalmas, már ömmagában is, mert durván nagy és hegyes fogai vannak. Az alsó állkapcsában lévő mirigyekből kifolyó neurotoxin pedig sokoldalúan rombolhat a szervezetünkben, ha elegendő jut át (ezért is a szájzáras harapás). Fájdalmas, de nem végzetes a mérge, egészséges embert még nem iktatott ki véglegesen, és ha hozzátesszük, hogy csak védekezésből harap, rejtőzködő és nem agresszív természetű, az angol Gila monster elnevezést inkább költői túlzásnak értékelhetjük.

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték 5 / 5. Értékelések száma: 1

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..