Csendéletek,  Fotók

Pseudo-tiramisu Sacrum Calorie torta

A legutolsó tortámat ősi apokrif recept szerint készítettem, amely a III. század elején vértanúhalált halt Szent Kalória látomása alapján hagyományozódott az utókorra. A szentünkről annyit érdemes tudni, hogy szegényt a gaz és pogány rómaiak Colosseumban halálra hizlalták a vérszomjas csőcselék szeme láttára. Gyülekezete azonban tovább vitte jámbor hölgy hírnevét és receptjeit, amelyek alapján készített sütikkel megörvendeztette a Tiberis partján kocogó római polgárokat, mígnem egy rosszul időzített szalmonella és számos végigfosott tóga felkeltette a gyanút az ókeresztény klub iránt.

De lássuk a receptet! A tészta hagyományos, liszt (sütőporral), cukor, tojás (1 tojásra 40-40 gramm liszt és cukor), a tojásfehérjét természetesen külön felhabosítva, végül finoman összekeverve a lisztes-tojássárgás-tejes mixtúrával, majd egy kis vaníliával vetjük rá a keresztet. Beletöltjük a vajjal kikent tortaformába, amit a sütőben, alacsony fokozaton 30 percig tartunk, hogy lassú tűzön forrósodjon át, mint a purgatórium átmeneti szállásvendégei. A krém úgy készül, hogy mascarponét adok a porcukorral felvert tejszínhabhoz, mehet bele egy kis rum, vanília, végül egy vaj, hogy jól dermedjen, ne legyen annyira folyós, mint a tiramisu. A krémből kivettem valamennyit, és kávéval ízesítettem. Eközben már sikít a piskóta, hogy ideje kivenni, és mikor meghűlt, kettévágom azt, két réteget kialakítva. A rétegek tetejét meglocsolom még egy kis kávéval, és rákenem vékonyan a kávés krémet, majd erre jön rá vastagon az alapkrém. Ha meleg még a tészta a Sátán incselkedésére, akkor megszívtuk, mert a tejszíntől a krém folyadékká válik és ocsmányul szerteázik az egész. De ha kellő hittel végezzük az utolsó műveletet, a végén kapunk egy szépen bevont krémest, és miután az Úr dicsőségére kakaóporral hintjük meg a tetejét, mehet a hűvösbe.

Miközben magunkhoz vesszük az étket, ne feledkezzünk meg a világ szegényeiről, és gondoljunk arra, hogy mennyire örvendezve lenne a lelkük, ha ehetnék ezt a tortát ínségükben. Ezen megnyugtató és vidám elmélkedés könnyíti majd az emésztést is.

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték / 5. Értékelések száma:

Eddig nem érkezett rá szavazat! Legyél Te az első!

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..