Kritikák,  Zenék, klipek

My Name is Mud (Primus)

5
(1)

A nevem Mud,
Nem összekeverendő Bill-lel vagy Jack-kel, esetleg Pete-tel vagy Dennissel
A nevem Mud, ahogy mindig is az volt,
Mert én vagyok a legunalmasabb kurafi, akit valaha is láttál

A Primus az egyik legzseniálisabban őrült banda a könnyűzenék történelmében, nem véletlen, hogy a rajzfilmtörténelemben hasonló jelzőkkel bíró South Park főcímzenéjét is ők jegyzik. Színtiszta zenei dadaizmus, amiben minden benne van a funkytól a countryn keresztül a metálig, irtózatos technikai tudással, és olyan kísérletező kedvvel, amely már vagy 20 éve teljesen hiányzik a világ könnyűzene-iparából. Ma már elképzelhetetlen, hogy ilyen őrülettel bárki sikeres legyen, mert a „mindent a fogyasztókért”, pontosabban harc a kereskedelmileg értékesnek meghatározott korosztályért elv alapján csak a sokadszorra ismétlő banális közhelyekkel lehet azt aratni bármiféle kulturális és közéleti színtéren. A disszonancia, az abszurditás száműzetett, mert túl bonyolult, a kognitív leépülés korában az emberek gyorsan értelmezhető és egyértelmű üzeneteket várnak és kapnak. Másnak itt nincs helye. A punk és rock ugyan nem halt meg, de nyugdíjas.

A jelen szám az egyik nagy kedvencem, amelyben szokás szerint egy végtelenül egyszerű történeten alapul: egy Iszapnak becézett bunkóparaszt agyonvágja a legjobb haverját, akit jó mélyre elás, mert már bűzlik. Ezzel párhuzamosan – látszólag teljesen nem ideillően – egy fickót látunk elmerülni a hedonizmus dagonyájába. De azért van kapcsolat persze, a disznó suttyóság köti össze a két sztorit. Claypool beszívott mikiegér hangján szuperül adja a retardált prolit, akitől minden városlakó retteg szerte Amerikában, no, nem csak azért, mert mint a Deliverance (Gyilkos túra) című filmben, meghágják őket a kékgallérosok, mint a malacot (az album neve Pork Soda, csak megjegyzem), hanem inkább azért, mert olyan szuper retardáltat ültetnek a nyakukba, mint például Mr. Trump. Amúgy nem véletlen a Deliverance-re való utalás, a kesze-kusza fogú karakter abból a filmből lépett át a klip főszerepét eljátszani. És fog velünk maradni örökké…

Értékelés: 5 pont

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték 5 / 5. Értékelések száma: 1

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..