Állatok,  Fotók

Miért is fekete?

5
(1)

Keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis)

Nem egy állat a nevét tévedésből kapta, aztán rajta ragadt. Például a keskenyszájú orrszarvút évszázadokig, sőt, igazából egymás között még mostanság is feketének nevezzük. Pedig nem is fekete, jó láthatóan, legalábbis nappali fényben. A fehér pedig nem fehér, még világosban sem. Szóval, az egész azokra az átkozott búrokra vezethető vissza, akik annyi borsot törtek már az angolok orra alá. Például azzal, hogy ’wijd’-nak nevezték a szélesszájú orrszarvúkat, amely szó hollandusul valóban széleset jelent. Az angolok meg ezt white-nak, fehérnek értették. Mondjuk, az angolok maguk is tehetnek erről, ha már olyan nyelvet használnak, ahol a leírt és kiejtett szavak köszönőviszonyban sem állnak egymással. Szóval, az így született fehér orrszarvútól úgy különböztették meg a kisebbet, hogy az meg fekete lett. Ugye milyen logikus?

Portré

A fekete orrszarvúnak amúgy elég rossz a híre, mármint, nagyon agresszívnak írják le. Amin nem is kell csodálkozni, elég gyengén lát a jámbor állat, így, ha megzavarja valaki, csak rohamozik egyet kiválasztott irányba, gondolkozásra meg ilyenkor nincs idő. Főleg, hogy ezerrel vadásznak is rá, hiszen jó pár hülye szokás és hit kötődik világszerte az orrszarvához. Még jó, hogy az ember tartja magát a legértelmesebb élőlénynek a világon.

Hogy tetszett?

Kattints a megfelelő csillagra!

Átlagérték 5 / 5. Értékelések száma: 1

Oszd meg, ha tetszett!

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..